Allt om parfym – Tips för att välja och applicera parfym

Parfym kallas ofta eau de toilette eller eau de cologne, men är egentligen bara parfym. Ordet ”parfym” kommer från det latinska ordet för ”genom rök”, som ansågs representera hur dofter stiger upp och flyter iväg i vinden.

Innan människor började tillverka parfymer tillverkades de av naturliga element genom att man lät blommor, frukter, löv etc. ruttna i behållare med animaliskt fett eller olja inuti över tid. Detta avgav en mycket stark lukt som sedan samlades in och förvarades i horn eller snäckor.

Parfymens olika doftnoter

Parfym består av många ingredienser, men de tre viktigaste är topp-, hjärt- och basnoterna. Toppnoten är det som du känner när du först sprayar eller applicerar parfymen och det är vanligtvis en lätt, blommig doft. Hjärtnoten är vad du känner efter att toppnoten försvinner och det är vanligtvis en mer komplex doft. Basnoten är den mest långvariga doften av alla och är ofta en mustig eller träig doft.

Ordningen i vilken dessa noter blandas påverkar också hur länge de håller på din hud; om basnoten till exempel blandas med toppnoten kommer den att försvinna snabbare än om den blandas med hjärtnoten.

Tips så applicerar du parfym

För en optimal effekt bör du applicera parfym på tre viktiga områden: handlederna, bakom öronen och vid halsen. Dessa platser är rika på blodkärl nära hudytan, vilket innebär att de värms upp snabbare än andra delar av kroppen när de utsätts för luft. Detta ökar frisättningen av doftmolekyler i luften runt omkring dig, vilket gör att du luktar bättre.

Så väljer du rätt parfym

En av de viktigaste faktorerna när det gäller att välja en doft är hur behaglig den är. Om du inte tycker om att bära din parfym är det ingen idé eftersom den inte kommer att bäras särskilt ofta, om ens alls! Hos stylingagenten.com hittar du massor av olika parfymer.

Parfym är ofta förpackad i mycket tjusiga flaskor som kan variera från 10 dollar för en eau de toilette eller parfym på ett varuhus som Target hela vägen upp till tusentals dollar för en parfym för speciella tillfällen (som Vanilla Fields Forever från COTY), beroende på hur mycket produkt som finns inuti. Det är dock viktigt attvet att de tjusiga flaskorna ofta bara är för syns skull och att de inte påverkar produktens kvalitet.

Många gånger är de mest prisvärda parfymerna inte nödvändigtvis de bästa. Som en allmän regel marknadsför sig billiga parfymvarumärken mot kvinnor i 20- eller 30-årsåldern som söker billiga alternativ till dyra märken, medan de dyrare parfymföretagen tenderar att rikta in sig på kvinnor i 40-års åldern eller äldre med mer komplexa smaker när det gäller doftprofiler.

När du testar parfymer i en butik innan du om du köper dem är det viktigt att notera att effekten är tillfällig. Det betyder att du måste spraya den på huden och vänta på att doftnoterna ska utvecklas innan du bestämmer dig för om du gillar den eller inte. Se också till att du köper parfym i en butik där det finns andra dofter som konkurrerar med din! Om du testar samma parfym i två olika butiker kan eventuella skillnader i dina intryck bero på att den ena parfymen hade mindre konkurrens än den andra.

Populära parfymer

De mest populära parfymerna är blommiga/fruktiga parfymer eftersom de är lämpliga för dagligt bruk. Dessa dofter består av lätta basnoter, vilket innebär att de inte kommer att överrösta eller krocka med något annat du väljer att bära den dagen.

Vissa parfymer finns även i matchande body lotion och duschgel. Dessa produkter innehåller vanligtvis samma doft som parfymen, men i en svagare koncentration så att de inte överröstar eller stör andra dofter som du eventuellt bär.

De dyraste parfymerna är i allmänhet de som tillverkas av eteriska oljor som rosolja (rosendoft) och jasminolja (jasmindoft). Detta beror på att dessa parfymer kräver hundratals kilo blommor för att producera bara ett uns eterisk olja.

När det gäller hur länge en enda parfymflaska ska hålla är det viktigt att komma ihåg att män och kvinnor bär sina dofter på olika sätt . Män tenderar att spraya på sina dofter oftare än vad kvinnor gör. En flaska räcker alltså bara i ungefär tre månader. Kvinnor däremot är mer sparsamma med sina sprayer och kan komma undan med att köpa en ny parfym vartannat år eller så.