Dags att flytta ihop? två tips som ger bra start på sambolivet

Att flytta ihop är ett stort steg och det är mycket som ska fungera. Förutom att komma överens om vilka saker som ska med till den gemensamma bostaden finns det lite annat att tänka på. Här kan du läsa om två saker som är bra att tänka på även om det kan vara den tråkigare biten.

Samboavtal och testamente – ta hjälp av en jurist

Ett samboavtal och testamente kan ha en tråkig juridiska klang men är en trygghet för alla parter. Samboavtalet reglerar bland annat gemensam egendom och bostad. Hos Juristgruppen AB kan du få hjälp med allt som rör sambolivet och juridisk behovsanalys. Arvsrätten för sambos är inte samma som om ni ingår äktenskap. Därför kan ett testamente ge ett skydd som behövs om något händer.

Det är extra viktigt om ni har barn från tidigare förhållande att se över så alla har rätt skydd. För det kan vara avgörande för att partnern ska kunna bo kvar i bostaden att det finns exempelvis ett testamente. Att ta hjälp av en jurist gör stor skillnad.

Se över era försäkringarna

När ni flyttar ihop behöver ni även se över så ni har rätt försäkringar. Tar ni hjälp av en jurist kan ni ofta få råd kring vilka försäkringar som är bra att välja i enskilda fall. Grundläggande är att hemförsäkringen täcker alla som ska bo på adressen.

Det bästa är att kontakta försäkringsbolaget så att alla blir inskrivna i försäkringsbrevet. Det är extra viktigt om ni ska resa på semester tillsammans. Reseskyddet i hemförsäkringen omfattar i regel de personer som står med i försäkringsbrevet. Annars kan det bli dyr överraskning om någon blir sjuk eller skadad under resan. Även försäkringar som livförsäkring och andra personförsäkringar kan ge ett extra skydd för sambon.