Hur massage kan hjälpa din hälsa

När det kommer till avkoppling är det några saker som man kommer att tänka på som en självklarhet: spa, mys vid brasan, ett gott glas vin i slutet av en hård veckas arbete och naturligtvis massage. Massage är bra för att hjälpa dig att slappna av, och det har även många terapeutiska fördelar. Så om du vill främja hälsan och koppla av samtidigt, har du funderat på massage?

Själva termen ”massage” omfattar faktiskt ett brett spektrum av olika typer av massage, allt från svensk massage till massage som har ett mer riktat och specifikt syfte, som en sportmassage som finns till för att hjälpa idrottare att återhämta sig och behandla ömma muskler med träningsvärk.

Oavsett vilken massage det gäller är fördelarna centrerade kring en sak: tryck. Huden flyttas och knådas under ett måttligt tryck och det ger en lugnande effekt på nervsystemet. Att nervsystemet blir långsammare och lugnare leder även till fysiologiska effekter, som en sänkning av hjärtfrekvensen, lägre blodtryck och förändringar i EEG-mönster (elektrisk aktivitet i din hjärna).

Här är fyra stora fördelar att känna till:

Lindrar din ångest

Om du lider av ångest tyder vissa studier på att en massage faktiskt kan bidra till att lindra symptomen på det avsevärt. Din kropp har faktiskt två olika nervsystem: det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet. Under en massage ökar din parasympatiska (eller lugnande) respons, vilket resulterar i en lindring av ångest.

Vet du vad som är ännu bättre? Ångestlindringen av massage kan faktiskt vara långvarig. Speciellt om du går på massage regelbundet.

Förbättrar din sömn

Har du svårt att sova eller lider av sömnlöshet? Massage kan faktiskt hjälpa dig att sova djupare. Sömn påverkas av hur mycket aktivitet det finns i nervsystemet. Eftersom massage får nervsystemet att sakta ner och musklerna att slappna av är det lättare att sova efter en massage. Massagen tar även bort smärta och stela muskler, vilket gör det enklare att sova eftersom kroppen inte fokuserar på onda områden.

Gör att du känner dig pigg

Vi har alla varit där – vi vrider och vänder på oss hela natten, arbetar alldeles för hårt och har svårt att få ihop livspusslet. Trötthet är ett stort problem för dagens människor.

Men oavsett vad orsaken till din trötthet är finns det en enkel lösning – massage. Speciellt svensk massage har visat sig minska trötthet och det finns studier som har bevisat det. Blodflödet ökar i kroppen genom massage och det gör att du känner dig piggare.

Ger dig ett bättre fokus

Har du problem med att fokusera i mer än 10 minuter på ett möte eller läsa en bok innan du går och lägger dig? Effekterna av en massage hjälper faktiskt till att förbättra din uppmärksamhet och förmåga att fokusera.

Det beror på att din puls måste sänkas för att du ska vara uppmärksam på bästa sätt. En högre puls är förknippad med bristande koncentration. Eftersom massagen sänker din puls är det lättare för din hjärna att fokusera på annat än kroppens funktioner. Lugn ger helt enkelt fokus och massage ger lugn.