Myrinvasion i hemmet

Det är nästan omöjligt att beräkna hur många myror som finns på jorden, men en del som har försökt att räkna har kommit fram till cirka tio miljarder. För det mesta håller de sig ute i naturen, men ibland kan det kännas som att en stor del av dessa myror befinner sig i våra hem.

Myror är ett av jordens mest utspridda djur och omfattar mer än 13 000 arter. De lever nästan överallt förutom i Antarktis, norra Arktis och på ett litet antal öar. De myror vi framförallt ser i våra hus är svartmyror och de kan även finnas i stora mängder i trädgården. Nomor har skrivit om svartmyror här och hur vi kan bekämpa dem när de finns i våra hem eller i trädgården.

Trots att myror finns nästan överallt är det inte särskilt kul när de marscherar fram över köksbordet eller boar in sig i skafferiet. Myror tar sig vanligtvis in i hem på jakt efter mat eller en bra livsmiljö där de kan föröka sig. Även små mängder mat som till exempel smulor, kan locka till sig horder av flitiga myror.

Vad gör myror i mitt hus?

Myror är mer aktiva under sommaren och därför upptäcker vi dem framförallt i huset under den varma årstiden. Eftersom de är naturens städpersonal hittar de och för bort mat som ligger kvar i huset, men de kan även vara på jakt efter vatten under torra perioder. Då hittar vi vanligtvis myror i badrummet eller andra fuktiga delar i huset.

Kraftigt regn kan också få myrbon att svämma över och tvinga dem att flytta till närliggande byggnader, som ditt hus.

Eftersom myror samarbetar extremt effektivt blir invasionen värre. Hittar en myra en smula, så kan de placera ett spår med feromoner till maten och hela vägen tillbaka till boet. Det räcker därför att en enda myra hittar maten för att hela myrstacken ska börja följa spåret till matkällan.

Hur blir jag av med myror?

Steg ett är att se till att det inte finns lätt tillgång till mat. All mat ska förslutas i täta behållare, samtidigt som du bör hålla kyl, mikro, brödrost och andra apparater där det kan finnas smulor rengjorda. Se till att inte låta djurmaten stå framme länge och att soporna är tätt förslutna.

Har du sett myror så kan de vara en bra idé att torka av det spår de följer med vinäger och vatten. Det kan förstöra feromonerna som de följer. Finns det hål i väggar eller golv kan myrorna ta sig in där, så försök att täta så gott det går.

Om du har stora problem med myror kan det vara dags att boka sanering. Metoder som du själv kan använda fungerar oftast inte, eftersom du inte kommer åt kolonin. För att förstöra kolonin måste drottningen dö och det räcker inte att bara döda några arbetsmyror.

Tänk på att myror är en viktig del av vårt ekosystem, så om du har några myror i trädgården eller ett litet antal myror hemma kanske det bara är bäst att låta dem vara.