Inred med färg – den klassiska Tiffanylampan

Om du älskar Art Nouveau-stilen så är en Tiffany-lampa ett måste, för det finns ingen annan inredningsdetalj som förknippas lika starkt med konströrelsen från slutet av 1800-talet till 1910-talet. Det kallas även för Jugendstilen och rörelsens mål var att bryta upp den traditionella gränsen mellan dekorativ konst och brukskonst. Användbara föremål dekorerades till fullo och det skulle vara mycket snirkliga mönster, färger och naturinspirerade motiv.

Tiffanylampan har en färgglad glasskärm som består av glasbitar som löds ihop och bildar ett mönster. De färgglada glasbitarna skärs till och slipas för att skapa mönstret, sedan beläggs de med kopparfolie och löds ihop med en blandning av bly och tenn. Metoden för att skapa glaskonst var mycket vanlig förr i tiden och användes till exempel för kyrkfönster. Även idag tillverkas Tiffanylampor på precis samma sätt som förr.

Skärmen kan ha hundratals olika mönster som ofta är inspirerade av naturen, med blommor, insekter och djur. Det brukar även finnas geometriska motiv i klassisk Art Deco-stil. Det allra mest kända motivet på en Tiffany är dock trollsländan som brukar gå i en röd, grön eller blå färgsättning. Rosen är också vanlig och framförallt i rosa, röda och gröna färger.

Lamporna finns även i flera olika former. Det går till exempel att köpa en plafond – en platt lampskärm som lyser uppåt och hänger precis intill taket. Taklampor som lyser neråt används ofta ovanför bord. Sedan finns det även bordslampor, skrivbordslampor, golvlampor och vägglampor i Tiffanystil.

Äkta, reproduktion eller kopia

En äkta Tiffanylampa kostar tusentals kronor, men det finns idag flera företag som tillverkar lampor i samma stil. En äkta Tiffanylampa tillverkades i Tiffany Studios i New York under 1900-talets början och är märkt med en specifik siffra och signatur. På antikauktioner säljs de oftast för sexsiffriga belopp. Även reproduktioner kan kosta tusentals kronor. För de flesta konsumenter är det mer överkomligt att köpa en kopia som inspireras av Tiffanylampan. I Sverige kan man till exempel hitta sådana lampor från tillverkarna Nostalgia Design och Norrsken Design.

Skapades av Lois Comfort Tiffany

Tiffanylampans historia började på 1900-talet då den välkända amerikanska konstnären Lois Comfort Tiffany skapade lampan. Han var från början en konstnär inom måleri, men blev intresserad av glaskonst som 27-åring. Lois ville skapa en lampskärm för det nya elektriska ljuset som hade kommit och som var starkare än fotogenlamporna.

Tiffanylampan blev snabbt populär och ledde till att Lois etablerade ett företag som tillverkade smycken, porslin och lampor. Lois Comfort Tiffany är idag internationellt känt som den främsta konstnären inom Art Noveau och glaskonst.