Ljuset är nyckeln till bra fotografier

Om du älskar att ta fotografier så finns det mycket du kan göra för att ta bättre foton med små medel. Du behöver inte någon superutrustning för att ta riktigt bra foton, utan några av de bästa knepen är faktiskt gratis. Ljus är ett exempel på en sak som inte kostar mycket eller ingenting alls, men som har en dramatisk effekt på hur bra dina foton blir.

Den gyllene timmen

Den första och sista timmen med solsken varje dag kallas för den gyllene timmen. Solljuset har under den perioden ett speciellt sken som ofta ger väldigt vackra foton. Soluppgång och solnedgång med dramatiska färger, mjuka skuggor som sträcker sig över marken och gyllene detaljer ger vackra landskapsbilder eller bakgrunder till porträtt. Trots att det kallas för den gyllene timmen varar det inte alltid en timme, så använd gärna en app som räknar ut exakt när den är.

Använd inte automatisk vitbalans

Om det är möjligt bör du undvika att använda den automatiska vitbalansen, särskilt när du fotograferar i den gyllene timmen. Då kompenserar nämligen den automatiska vitbalansen för motivets varma toner och ger bilden ett kallt färgstick. Men det ger tråkiga bilder som känns platta. Använd istället inställningen Dagsljus, eller Molnigt/Skugga om du vill förstärka varma toner.

Bra studioljus gör stor skillnad

Med bra studiobelysning och blixt kan du ta bra studiofotografier som porträtt eller familjebilder. Det behöver inte kosta mycket med studiolampor och du väljer med fördel LED-belysning för din studio eftersom det ger mer valfrihet och är billigare i drift. Det är typen av fotografier du tar som bestämmer vilken belysning du ska ha.

Ryggen eller sidan mot solen

För att få ut så mycket som möjligt av det mjuka ljuset ska du fotografera det som ljuset når – en blomma, en byggnad eller kanske en person. Ryggen eller sidan mot solen innebär att du inte blockerar ljuset. Det är dessutom lättare för kameran att exponera bilden korrekt och kontrasterna blir inte lika hårda som i motljus. Reflexer som uppstår när solstrålarna når frontlinsen och linselementen avspeglas slipper du även om du står med ryggen eller sidan mot solen.